На 18 юли от 20.30 часа на сцената на Летния

...
 На 18 юли от 20.30 часа на сцената на Летния
Коментари Харесай

"Toска" със звезден състав във вторник в Летния театър на Бургас

 На 18 юли от 20.30 часа на сцената на Летния спектакъл в Приморския парк на Бургас ще бъде разказана трагичната история за пагубна пристрастеност, съдбовна обич, разтърсващи усеща, красива музика, трагична развръзка със спектакъла на музикално-драматичния шедьовър от Джакомо Пучини " Тоска ". Във вторник на откритата сцена ще се показа великолепен солистичен състав, първокласни диригент, оркестър и хор. 

Събитието е поредна изява от програмата на Бургаските музикални празници " Емил Чакъров " 2023, осъществени сполучливо за шестнадесети следващ път от Държавна опера – Бургас и Община Бургас. 
 
 " Toска " със звезден състав във вторник в Летния спектакъл на Бургас Източник: д

В ролята на красивата, горда и отстояваща силата на възприятията си примадона Флория Тоска на 18 юли бургаската аудитория и гостите на града ще имат удоволствието да видят и чуят изключителното лирико-драматично сопрано Йоана Железчева, която направи своя незабравим дебют в ролята през м. декември на сцената на Бургаската опера, когато бе още веднъж неотразима, както постоянно, и в новото си артистично амплоа. Тя съумя да вдъхне живот и прочувствена мощ на емблематичния за оперното творчество женски облик, коронен за международни прими като Мария Калас и Райна Кабаиванска, и на сцената в Бургас. Не е пресилено, че точно Тоска се обрисува да се утвърди като най‐силните облици, построени от Железчева, която като че ли отваря нови пространства с неподражаемия си тембър, и в тях рисува посредством нюансните проявления на гласа си.

Първокласен е целият солистичен състав, който ще показа трагичния сюжет на " Тоска " в петък. Под палката на именития маестро Иван Кожухаров, на сцената на Бургаската опера в петък излизат: в облика на художника Марио Каварадоси, обичаният на Тоска, влиза тенорът Валерий Георгиев, който неотдавна е солист на Бургаската опера, а преди бе чест и мечтан посетител в редица функции. Марио Каварадоси е със свободен дух, само че пленено от обич сърце – двамата влюбени са свързвани от красива обич, белязана с трагичност и неизбежност. Осезателен е синхронът сред Валерий Георгиев и Йоана Железчева, които в благозвучие пресъздават динамичността на възприятията и трагичните отражения на хубостта на тяхната обречена обич. А популярната Ария на Каварадоси в трето деяние, която постоянно, непроменяемо, вълнува, още веднъж ще бъде чакан и прочувствен акцент на оперната вечер във вторник.
 
 " Toска " със звезден състав във вторник в Летния спектакъл на Бургас Източник: Държавна опера-Бургас

Като безскрупулния изверг, който заплаща с живота си последствията от своята измама и егоцентризъм – жестокият Барон Скарпия, ще се показа именитият баритон и вокален възпитател – проф. Нико Исаков /гост/, учител в НМА " Проф. Панчо Владигеров " – София. Проф.  Знаменитият огромен Te Deum от края на първо деяние, в осъществяване на Нико Исаков, хора и оркестъра на Бургаската опера, ще прозвучи разтърсващо – със силата на инвестиции смислов и алегоричен заряд. Проф. Исаков бе в състава на авторитетното жури на Първия народен конкурс за млади оперни артисти с интернационално присъединяване " Стоян Попов " 2022 година, в залата на Държавна опера – Бургас, който, след огромния триумф на първото издание, тази година ще бъде интернационален. 

Като избягалия пандизчия Чезаре Анджелоти и някогашен консул на тогавашната свободна Римска република на сцената излиза басът Диман Панчев. Чудесен е целият артистичен състав – в облиците на Клисаря и Тъмничаря влиза Костадин Мечков, бас, Сполета, полицейски сътрудник, ще бъде тенорът Яни Николов, Шароне – басът Петър Тихолов, Тъмничар – Иван Грозев, Овчарче –  Стефка Христозова. В спектакъла вземат участие оркестърът и хорът на Държавна опера – Бургас, както и прелестните артисти от Детски хор " Милка Стоева " с диригент Светла Стоева. Хоровата групировка неотдавна празнува 75-годишнина от основаването си на сцената на Операта. Младите хористи обичайно се показват сполучливо в разнообразни прояви на бургаския културен институт.  

На сцената на Летния спектакъл на 18 юли, вторник, ще звучи красива музика, посредством която ще бъдат показани трагични пристрастености, изграждащи трагичния сюжет на " Тоска " в  – с антагонистичните проявления на любовта, със силата на чистите усеща, противостоящи на коварството и подмолните проекти.  Под диригентството на маестро Иван Кожухаров ще бъде разказана една тъжна история с съдбовен край – апотеоз на същинските усеща и непредадено достолепие. Маестро Кожухаров създава – вещо, с доста отдаденост и безкомромисен професионализъм, всеки подробност от изумителната Пучиниева партитура, с цел да бъде показан приключен музикално‐артистично‐естетичен артикул – с душа и заряд. Великолепно звучащ е оркестърът под неговата палка, със удивително построена динамичност, последваща логиката на драматургичната линия, и осезаемо отношение към посланията на изумителната музика на Пучини.

Режисурата на " Тоска " е на доцент доктор Александър Текелиев – като постановъчните търсения подчертават върху дълбокото проучване на човешките дейности, аргументите, пораждащи съдбовните решения, както и силата на вътрешните ни избори. Диригент на чудесния хоров състав е Невена Михайлова, концертмайстор – Ваня Златева. Роматичната сюжетна линия на " Тоска " е разтърсваща с трагичната си развръзка. Историята е на двама влюбени – красивата, дръзка, горяща от любов и пристрастеност Флория Тоска и надареният художник Марио Каварадоси – със свободен дух, само че пленено от обич сърце. Две души, дръзнали да се опълчват на жестоките правила на един недопечен свят. Тяхната чиста любов е под жестоката сянка на властния изверг, от който цялостен Рим трепери – Барон Скарпия, началник на Полицията във Вечния град. Синхронично на театралното деяние и сюжетната логичност, се редуват и театралните резултати – видеомапинг, пресъздаващ разнообразни стадии от трагичните прекарвания на героите и символиката на страданието, както и осветлението, подсилващо прочувствения резонанс, подбуден от трагичните събития.

Очаква се спектакълът на " Тоска " да бъде същинско културно събитие за морския град – и като качество, и като мощ на прочувствения заряд, като операта от Пучини няма да бъде просто показана, изпята, изиграна, а почувствана и съпреживяна.  Публиката ще бъде отдадена в свещенодействие, в което се съдържат измеренията на най‐чистите параметри на Любовта и Саможертвата, проследявайки трагичната линия на сюжета, разкриващ напълно къс откъслек от време за героите, само че съдържащ целия набор на прекарвания, разтърсващи с трагичната си развръзка. Едва ли съществува човек, който да не бъде разчувствуван от драмата на две души, дръзнали да се опълчват на жестоките догми на един недопечен свят.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР